lauantai 29. huhtikuuta 2017

Kaksinaismoralistinen näytelmä

Helsingin seurakuntayhtymän esitys järkyttää sekä sisällöllään; se ajaa ihmisiä pois omista kodeistaan; että viestinnällään, jolla se esiintyy suurena kohtuuullistajana esityksessä, joka tarkoittaa asukkaalle noin viiden euron vähennystä per kk. Kirkko osoittaa taitavansa sekä varainkeruun että mediaviestinnän.

Tonttiarviot tehdään aina rakentamattomasta tontista. Käytännön mukaan arviota kohtuullistetaan saadaksemme vuokraperustehinnan jo rakennetulle tontille. Kaupunki tekee kohtuullistamisen vähentämällä arvosta 40–60%. Suurena kohtuullistajana esiintyvä kirkko puolestaan vähentää vain 20%, muttei unohda kommentoida tätä ihan itse kertomalla "kohtuullistavansa arviota", vaikka täytyyhän sen kohtuullistaa rakentamaton tonttiarvio vastaamaan jo-rakennetun tontin arvoa. Kirkko on arvioinut maan arvon Lehtisaaressa tähtitieteelliseksi. Lehtisaaressa sisämaan tontti jopa 2000€/kem2 kun esim. kaupungin arvio Taka-Töölöstä 1500€/kem2. Kukin ymmärtää, että vähentämällä siitä -20% on tulos joka tapauksessa huikea, kun vastaavasti kaupunki kohtuullistaa arviota vähentämällä -60%.

Yhtä lailla harhaanjohtamista on tuottoprosentilla pelaaminen. Helsingistä ei tarvitse ajaa kuin 100 km todetakseen, että tonttien arvot ovat kymmenesosan Helsingin arvoista. Näistä tonteista haettu 5% tuotto on joillakin toimijoilla käytäntönä. Seurakuntayhtymä vetoaa tähän, ja hakee samaa 5% tuottoa arvioimillaan tonttihinnoilla. Vertailun vuoksi Helsingin kaupunki hakee 2,4% tuottoa. Korkeaa tuottoprosenttia hakevat liittävät aina sopimukseen lunastuspykälän, jolloin vuokraaja voi päättää, haluaako lunastaa tontin itselleen. Mikäli vuokran hinta on kohtuullinen, maan vuokraaja jää vuokralle. Mikäli kohtuuton, tulee edullisemmaksi ottaa pankkilaina (korko n. 2%) kuin maksaa kiskurivuokraa. Yllätys yllätys: seurakuntayhtymä kyllä poimii 5% tuottokäytäntönsä, mutta ei tarjoa lunastuspykälää. Tällä se jättää vuokralaisen panttivankiasemaan. 

Seuraa lisää kohtuullistamisnäytelmää. Seurakuntayhtymä on tilannut maan arviot kahdelta arvioijalta. Jopa seurakuntaneuvoston jäsenet ihmettelevät, miksi arviot poikkeavat niin rajusti Helsingin kaupungin teettämistä arvioista. Arviot tilannut kiinteistöjohtaja haluaa sinnikkäästi pitää kiinni tuottotavoitteistaan ja esittää, että käytetään sitä matalampaa arviota, joka edelleen on tähtitieteellinen kaupungin arvioihin nähden. Sitten yhtymä tiedottaa käyttäneensä "kaikkein matalinta arviota".

Näytelmä huipentuu pitkään siirtymäaikaan. Asukkaille siirtymäaika ei auta yhtään, jos hän joutuu pakkomyymään kotinsa tulevien korotusten takia. Tässä tapauksessa asukas menettää asuntonsa arvosta arviolta 50'000 €. Monella se vastaa kahden vuoden palkkaa. Tuleva ostaja osaa kyllä laskea, mitä yhtiövastike tulee olemaan. Vastike esim. kerrostaloyksiössä 530€/kk, kaksiossa 850€/kk ja kolmiossa 1130€/kk. 

Seurakuntayhtymä on julkisuudessa halunnut pitää kovaa meteliä siitä, että se 50 vuotta sitten solmi liian edullisia sopimuksia. Tämäkään ei ole täysi totuus. Osa tonteista maksaa maanvuokraa jo nyt enemmän kuin maanvuokraajat Helsingin kaupungin uusissa sopimuksissa. Edullisin maanvuokra seurakuntayhtymän omistamalla tontilla on ollut 1,1€/kem2/kk. Verrokkina kerrottakoon, että esim. Munkkivuoressa kaupungin tonttivuokra on ollut 0,2 €/kem2/kk. Niihin 50 vuotta halvasti kaupungin vuokratontilla asuviin verrattuna seurakuntayhtymän "halvasti" asuvat ovat maksaneet yli viisinkertaista maanvuokraa.

Yhtä kaikki, tämä ei koske niitä lukuisia perheitä, jotka ovat muuttaneet Lehtisaareen vain muutama vuosi sitten tietämättöminä seurakuntayhtymien kiskurisuunnitelmista. Vertailuna kuitenkin mainittakoon, että tällä hetkellä vaikkapa lehtisaarelainen paritalon puolikas maksaa maanvuokraa yhtä paljon kuin kokonainen kerrostalo (!) Munkkivuoressa. Näistä lukemista seurakuntayhtymä haluaa nyt tuottoja, jotka Helsingin kaupungin uusittaviin vuokrasopimuksiin verrattuna ovat jopa kolminkertaisia.

Joko nyt asiaa tuntematonkin ymmärtää, kuinka tekopyhinä toimijoina niin Helsingin kuin Vantaan seurakuntayhtymät näyttäytyvät? Salamyhkäisin menoin esityslistalle tuodut esitykset julkistettiin nyt tyhjin, glorifioiduin sanoin kansakunnalle. Tällaista taustaa vasten uutisointi kohtuullisena vastaantulijana näyttäytyy taitavana mediapelinä esityksessä, jonka taustalla oleva toimijat vähät välittävät siitä, minkälaisen henkilökohtaisen tragedian päätös asukkaalle tuottaa.

7 kommenttia:

järkyttynyt kirjoitti...

Että taivaallisissa palkkaluokissa oleva yhtymän johtotaso ja kirkkoherratkin ymmärtäisivät:
"Monella se vastaa kahden vuoden palkkaa.”

Kaikessa kohtuuttomuudessaan kirkon toiminta on käsittämättömän tekopyhää.

Anonyymi kirjoitti...

"Tässä tapauksessa asukas menettää asuntonsa arvosta arviolta 50'000 €." Tämä arvio koskee arvioni mukaan 33m2 asuntoa. Neliöhintojen putoaminen lienee lähempänä 1500€/m2. Tämä on karvasta kalkkia kaikille jotka eivät pysty tulevia vastikkeita maksamaan tai muusta syystä joutuvat myymään. Kirkon toiminta on mahdotonta hyväksyä koska sillä olisi vaihtoehtona sekä kohtuulliseen vuokratason hyväksyminen että etenkin tonttien myyminen missä tapauksessa kirkko pääsisi aivan samoihin tuottoihin. Kirkko kuitenkin haluaa ulosmitata kaiken mahdollisen minä pystyy hyväksi käyttäen vastapuolen tukalaa tilannetta. Asukkaathan eivät ole tasapuolisessa neuvottelu asemassa koska heillä ei ole mahdollisuutta kieltäytyä. Vain paatunein kyynikko olisi tätä osannut kirkon taholta odottaa. Sellaisiksiko kirkko haluaa ihmiset muuttaa?

Anonyymi kirjoitti...

Näin ulkopuolelta asiaa seuraavana mielipiteen muodostuksessa auttaisi muutama esimerkki vastikkeiden euromääräisestä noususta esim. yksiöissä, kaksioissa, kolmioissa jne. Ensin nykyvastike, sitten vuokrankorotuksen jälkeinen vastike. Onnistuisiko?

Lehtisaaren asukkaat ry kirjoitti...

Hei Anonyymi! Nyt blogista löytyy myös tarkemmat tiedot.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, kiitos! Kovin tylyltä näyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Kuuntelin radiohaastattelun. Haastattelijakin kiinnitti huomiota siihen, että arvioijat olivat seurakunnan valitsemia. Ovatko jäävejä?
Ja toinen asia, joka mietityttää. Tulotasossa Kaskisaari "vaikuttaa jonkin verran". Kaikki kunnia Kaskisaaressa asuville talouselämän ja urheilun edustajille, he ovat tulonsa ansainneet (vaikka kaikki eivät veroja Suomeen maksaisikaan). Valitettavasti he vaikuttavat vääristävästi koko alueen keskimääräiseen tuloon.
Arvioitsijoista Catellan Hall on näköjään vaihtanut firmaa vuoden vaihteessa ja on nykyään Insvestment Manager - osasi varmaan neuvoa seurakunnan edustajia miten netotaan parhaiten.

Susanna Määttänen kirjoitti...


Lehtisaari on alue johon tuodaan arkkitehtiopiskelijoita katsomaan mitä tarkoittaa kun alueen kehitys pysähtyy huonon rakentamispolitiikan takia.

Viime vuosina kirkko ei olekaan tehnyt uusia vuokrasopimuksia tai myynyt tonttia Lehtisaaresta. Lieneekö siksi, että olisi vaikea perustella vanhojen vuokratonttien 2-3 kertaisia neliövuokria verrattuna uusiin. Kuudessa vuodessa tonttivuokrat eivät ole edes Helsingissä kaksin tai kolminkertaistuneet. Olisi tosiaan aika vaikea perustella miksi kirkko vaatii nykyisten vuokralaisten uusissa sopimuksissa 2-3 kertaa yli markkinahinnan tai mitä vaati 6 vuotta sitten. Ainoa selitys on pankkivankitilanne, rakennettuja asuntoja on vaikea siirtää muualle. Surullista on, että kiskurina toimii nimenomaan kirkko.

Kun katsoo karttakuvista tai kulkee Helsingin tai Espoon rantaseuduilla, missään ei ole niin paljon rakentamatonta kaavoitettua tonttia kuin Lehtisaaressa. Kaikkien edun mukaista olisi, jos kirkko sen sijaan, että maksaa rangaistuskiinteistöveroa rakentamattomista tonteista, myisi tai vuokraisi tontit markkinahintaan. Ja perisi vuokraa nykyisiltä asukkailtakin samaan markkinahintaan eli siihen mitä Helsinki perii uusissa tonttivuokrasopimuksissaan vastaavilta alueilta. Rahaa tulisi taatusti kirkon kassaan vähintään saman verran ja nurkkaan ahdettujen Lehtisaarelaisperheiden talouskatastrofeilta vältyttäisiin.