keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Lehtisaari

Lehtisaari sijaitsee Länsi-Helsingissä. Saaren kaavoittaminen asutuskäyttöön aloitettiin 1950-luvulla. Saari on pääosin 1960-luvulla rakennettu asuma-alue.

Lehtisaaren omistavat pääasiassa Helsingin ja Vantaan seurakunnat. Saari on todennäköisesti lahjoitettu katoliselle kirkolle ns. sielunmessulahjana, joka katolisen opin mukaan vapautti lahjoittajan kiirastulesta. Tällainen maaomistus palautettiin 1500-luvulla uskonpuhdistuksen yhteydessä yleensä kirkolta kruunulle. Tuntemattomasta syystä Lehtisaari kuitenkin jäi luterilaisen kirkon, ei valtion, omistukseen. 

Alueliitosten seurauksena Lehtisaari jaettiin vuonna 1952 Helsingin pitäjän kirkon (nykyisin Vantaan seurakuntien) ja Helsingin seurakuntien kesken. Vanhan manttaalin mukaisesti Vantaan seurakuntayhtymä omistaa edelleen Lehtisaaren maa-alueesta 64,11% ja Helsingin seurakuntayhtymä 35,89%. 

Lehtisaaren tontit ja rakennusoikeudet on vuokrattu asunto-osakeyhtiöille ja liikekeskuksen osalta Liikekeskus Oy:lle. Poikkeuksen muodostaa osoitteessa Lehtisaarentie 14 oleva kiinteistö, jonka omistaa VVO ja Vantaan seurakuntayhtymän osoitteessa Liljasaarentie 1A (Kuusisaarentie 27) myymä merenrantatontti, jossa viiden asunnon pari-/rivitalot odottavat ostajia. [Lähde: wikipedia]

                                                    •∞•