perjantai 30. joulukuuta 2016

Kirkon sijoitusetiikka

Kirkko on laatinut oman omistajapolitiikan ohjeistuksen (Suomen evankelis-luterilaisen kirkon omistajapolitiikka. Hyväksytty Kirkkohallituksen täysistunnossa 19.8.2009.). Sen linja on kirkon omistuksien ja vastuun osalta selkeä:
Talouselämä ja sijoitustoiminta ovat ihmisten välistä toimintaa, johon kirkko omistajapolitiikallaan ottaa kantaa ja pyrkii vaikuttamaan. Kultaisen säännön siirtäminen käytäntöön ei ole suoraviivaista, vaan sitä sovellettaessa asetutaan toisen ihmisen ja toisten ryhmien asemaan ja pyritään miettimään, mikä on näiden toisten todellista hyvää niiden omasta näkökulmasta. Omistajana ja sijoittajana kirkon pitää huomioida keskeiset sidosryhmänsä – eli ne, joihin harjoitettavalla politiikalla on vaikutuksia – ja miettiä niiden hyvän toteutumista

Lisäksi kirkon vastuullisen sijoittamisen ohjeet sanovat seuraavaa:
Sellainen sijoitus, joka saa aikaan epäoikeudenmukaisuutta, huonontaa heikossa asemassa olevan tilannetta, uhkaa rauhaa tai ympäristöä, on kirkolle käymätön. Suomen evankelisluterilainen kirkko on puolustanut pohjoismaista hyvinvointivaltiota järjestelmänä, joka auttaa meitä noudattamaan kultaista sääntöä.
(Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vastuullisen sijoittamisen ohjeet. Hyväksytty Kirkkohallituksen täysistunnossa 24.4.2007) 


Näiden lisäksi Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto on tehnyt periaatepäätöksen tukea kohtuullista asuntopolitiikkaa. Tässä valossa Lehtisaaren maanvuokrien korotussuunnitelman toteutuminen punnitsee, kuinka paljon on kyse oikeista teoista, ei pelkistä korulauseista.  


Tilanteessa tulisi nyt käydä aidosti avoin keskustelu ja neuvottelu, jonka ratkaisu olisi inhimillinen kummallekin osapuolelle. Ilmoitusmenettely ei ole kestävä tapa tilanteessa, jossa vaakalaudalla on ihmisten hyvinvointi ja turvasatama, eli oma koti.  

                                                                •∞•  

Ei kommentteja: